Pilot laad- en losplekken

In de provincie Utrecht helpen we een grote gemeente paal en perk te stellen aan parkeeroverlast in een drukke winkelstraat in het centrum van de stad.

De parkeeroverlast in deze straat een doorn in het oog van velen. Er wordt vaak foutief geparkeerd op laad- en losplekken, op de stoep en men staat vaak dubbel geparkeerd op straat. Dit leidt tot overlast, klagende winkeliers en verkeersongelukken. De gemeente hoopt de situatie met behulp van Spotten te verbeteren.

Op de laad- en losplekken staan nu camera’s gericht, die de parkeerduur en de contouren en bewegingen rond geparkeerde voertuigen permanent waarnemen. Op basis hiervan concludeert onze software of het daadwerkelijk om laden of lossen gaat. Als dit niet het geval is, gaat er direct een signaal naar Parkeerbeheer zodat een effectieve en efficiënte handhaving kan worden ingezet.

Vanuit de datastatistieken krijgt de gemeente bovendien inzicht in de parkeerdrukte in het gebied (bezetting, gemiddelde parkeerduur, piekmomenten). Belangrijke informatie waarmee het parkeerbeleid verder kan worden verbeterd.