Telecomprovider T-Mobile zal dit jaar nog starten met een smart parking-test in Amsterdam. Deelnemers aan deze test kunnen dan via een app zien of er nog een parkeerplaats vrij is.

Smart parking
Smart parking of slim parkeren moet de oplossing worden het vinden van een parkeerplaats, het verminderen van CO2-uitstoot en het verbeteren van de verkeersveiligheid. T-Mobile gaat nog voor het einde van dit jaar een smart parking-test in Amsterdam starten. Dat meldt Telecompaper.

Via een app kunnen gebruikers zien of er ergens in Amsterdam een parkeerplaats vrij is. De app registreert dit aan de hand van sensoren in het asfalt of de straatstenen. De data die deze sensoren verzamelt, worden  overgebracht naar het data-platform van SPOT. SPOT is een samenwerkingsverband van bouwbedrijf Dura Vermeer, dataspecialist T-Systems, technologiebedrijf Nedap en T-Mobile. Naast de eerdergenoemde apps zal er ook worden samengewerkt met bestaande parkeer-apps als Parkmobile en Yellowbrick.
De gaten voor de sensoren iworden met een diamantboor in het asfalt of klinkers geboord. De parkeersensor wordt vastgelijmd in het gat zodat auto's er zonder problemen overheen kunnen rijden.

Voordelen smart parking

Volgens T-Mobile zijn er meerdere voordelen aan dit systeem. Dit baseert de provider op de uitkomst van eenzelfde proef in Hamburg, Duitsland. Duitse automobilisten vonden het vooral heel fijn om vooraf te weten of ze konden parkeren. Daarnaast leidt het systeem tot een vermindering van CO2-uitstoot omdat automobilisten niet hoeven te zoeken naar een plekje om te parkeren. Wat ook weer ten goede komt aan de verkeersveiligheid omdat men niet meer hoeft te zoeken en er dus (hopelijk) meer aandacht is voor anderen verkeersdeelnemers. Daarnaast levert het ook nog wat voor de gemeente op. Er hoeven minder handhavers op pad om te kijken of mensen fout of onbetaald geparkeerd staan.