We kruipen in ons kleine kikkerlandje steeds dichter tegen elkaar aan. Onze steden blijven verder groeien. Wonen, leven en werken doen we graag zo dicht mogelijk bij elkaar. Zo voorspelt het CBS dat in 2030 bijna 75% van onze bevolking in de grotere gemeenten woont. Alleen al Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag krijgen binnen een kleine 15 jaar 300.000 extra inwoners. Deze versnelde groei van de stedelijke populatie gaat uiteraard gepaard met allerlei uitdagingen. De grote vraag is hoe borg je de leefbaarheid van dichtbevolkte plekken zonder het milieu verder te belasten? Inzet van smart parking gaat het verschil maken.

Smart parking voorkomt onnodig rondrijden
In Duitsland hebben veel steden al gekozen om te parkeerproblematiek en de bijbehorende belasting van het milieu aan te pakken door gebruik te maken van slimme technologie. Zo laat T-Systems in het Duitse Hamburg zien dat met de ontwikkeling van een smart parking oplossing bezoekers sneller een vrije parkeerplaats kunnen vinden. Internet of Things sensoren worden ingebouwd in openbare parkeerplaatsen. Met een app kunnen bezoekers op deze manier direct een vrije parkeerplaats vinden en betalen. In Nederland zijn parkeerapps al volop in gebruik, maar dan vooral om het betalen voor parkeren eenvoudiger te maken. Het snel en eenvoudig kunnen vinden van een vrije (openbare) parkeerplaats is er nog niet.

Uniek ecosysteem voor slim parkeren
ICT-dienstverlener T-Systems, bouwbedrijf Dura Vermeer willen, in samenwerking met verschillende sensor leveranciers, consumenten gaan helpen om sneller een vrije parkeerplek te vinden in de steeds drukker wordende steden met een smart parking oplossing. In een gemiddelde grote stad is 30% van de bezoekers op zoek naar een parkeerplaats. Onderzoek toont aan dat dit in drukke steden wel 20 minuten kan duren, voordat een vrije plek is gevonden. Drie keer rondjes rijden of recht op je parkeerdoel af scheelt dus veel stadsverkeer. Bovendien wordt hiermee ook veel luchtvervuiling voorkomen. Een prettige bijkomstigheid is dat met deze slimme IoT-oplossing de handhaving ook efficiënter kan worden uitgevoerd en steden veel beter inzicht krijgen in de bezettingsgraad van parkeerplaatsen.

Met de inzet van Internet of Things technologie worden internetsensoren ingezet die allerlei gegevens meten, verwerken en versturen die ons leven, wonen en werken een stuk prettiger kunnen maken. T-Systems is Europees marktleider op het gebied van ‘smart city’ oplossingen. Met een ervaren partnerecosysteem helpen we graag mee aan succesvolle end-to-end IoT-oplossingen.