Een proef met sensoren onder parkeerplaatsen voor invaliden moet een einde maken aan het ten onrechte parkeren op deze plekken.

Dat schrijft wethouder Sharon Dijksma (parkeren) in een voortgangsrapportage. Momenteel hebben veel houders van een gehandicaptenvergunning last van voertuigen die ten onrechte gebruikmaken van het voor hun gereserveerde parkeervak.

Vaak zijn die parkeerplaatsen strategisch gelegen voor de ingang van de woning of de werkplek. Veel automobilisten of pakketbezorgers denken bij het zien van een leeg parkeervak voor invaliden dat zij daar wel even kunnen staan, maar daardoor kunnen de houders van een gehandicaptenvergunning flink gedupeerd worden.

De handhaving is op dit moment nog gebrekkig. Alleen als een controleur langs het vak rijdt en ziet dat het verkeerde voertuig staat geparkeerd, wordt een bon à 370 euro uitgeschreven.
'Internet of things'-technologie
Eind deze maand laat Dijksma onder vijftig verschillende invalideparkeerplaatsen in de stad een sensor plaatsen. In de maanden daarna worden twee verschillende systemen getest, waarmee vastgesteld kan worden of het juiste voertuig in het vak geparkeerd staat. Als de sensor, met de database verbonden via 'internet of things'-technologie, signaleert dat het verkeerde voertuig probeert te parkeren, krijgt Handhaving en Toezicht automatisch een seintje.

De proef wordt later in 2019 geëvalueerd. Daaraan werken ook houders van een gehandicaptenvergunning mee. In totaal hebben ruim 10.000 Amsterdammers zo'n speciale vergunning, plus ruim 16.000 invaliden van buiten de stad. Dit volgens de gemeente opvallend hoge aantal is weer het onderwerp van een separaat onderzoek.